Home » Business » Penyata kewangan perniagaan Idea DIY

Penyata kewangan perniagaan Idea DIY

Kebanyakan perniagaan bersaiz kecil/sederhana sama ada memerlukan atau mahu penyata kewangan rasmi disediakan pada akhir tahun. Ini mungkin untuk pihak ketiga seperti bank atau hanya untuk kegunaan dalaman. Tidak semua penyata kewangan dicipta sama.

Sebagai pemilik perniagaan anda mempunyai 3 pilihan. Penyusunan, Semakan dan Audit. Setiap satu menjana laporan yang berbeza, yang mengiringi penyata kewangan walaupun kewangan itu sendiri sepatutnya sangat serupa. Ramai pemilik penyata kewangan perniagaan tidak pasti atau tidak mengetahui pilihan mereka, jadi saya fikir saya akan menggariskannya untuk anda.

Penglibatan Kompilasi

Ini adalah yang paling biasa, paling murah, dan secara amnya semua yang diperlukan untuk kebanyakan perniagaan. Kompilasi akan menyediakan penyata kewangan dengan laporan ‘Notice To Reader’ (NTR) dilampirkan. Di bawah penglibatan ini, penyedia penyata kewangan hanya akan mengambil maklumat yang diberikan oleh pelanggan, dan menghimpunkannya ke dalam penyata kewangan standard. Melainkan terdapat maklumat yang jelas atau jelas tidak betul, penyata kewangan akan mewakili apa yang telah diberikan oleh pelanggan. Malah pihak penyedia melalui laporan NTR tidak memberikan sebarang jaminan bahawa kandungan kenyataan adalah tepat. Penyata kewangan harus tetap dibentangkan dalam cara yang konsisten dan boleh dibaca.

Terdapat nota minimum kepada penyata kewangan, dan ia memerlukan perincian yang kurang daripada dalam jenis penglibatan lain. Penyata Pendapatan dan Kunci Kira-kira biasanya disertakan.

Contoh jumlah pengesahan yang dilakukan dalam perjanjian penyusunan ialah. Pemilik kedai runcit akan mengatakan bahawa mereka mempunyai $100,000 inventori di tangan pada akhir tahun. Penyedia penyata kewangan di bawah perjanjian penyusunan akan menerima nilai tersebut sebagai betul dan tidak mengelirukan.

Semakan Penglibatan

Dengan semakan laporan yang lebih terperinci akan disediakan dan disertakan dengan penyata kewangan. Dalam kes ini akauntan dikehendaki melakukan lebih banyak analisis, siasatan dan pendedahan. Penyata kewangan mesti disediakan mengikut GAAP (atau IFRS), dan sebarang penyelewengan mesti termasuk pendedahan yang ketara.

Beberapa nota kepada kewangan boleh termasuk: butiran aset modal, maklumat hutang jangka panjang, urus niaga pihak berkaitan, antara lain. Terdapat juga pendedahan tentang dasar perakaunan penting yang dilaksanakan. Biasanya akan ada Penyata Pendapatan, Kunci Kira-kira dan Penyata Aliran Tunai.

Menggunakan contoh inventori sekali lagi, penyedia penglibatan semakan tidak akan hanya menerima kata-kata pemiliknya. Dia mungkin melihat tahap inventori tahun sebelumnya dan membandingkan. Dia mungkin bertanya bagaimana nilai setiap unit diperoleh, dan mungkin juga mengesahkan kos seunit ke pasaran, untuk memastikan ia munasabah.

Penglibatan Audit

Penyata kewangan yang diaudit memerlukan kerja yang paling teliti untuk menilai ketepatan maklumat yang diberikan. Selain GAAP, akauntan mesti mengikut GAAS (Piawaian Pengauditan yang Diterima Secara Umum). Ini menentukan bagaimana audit akan dijalankan. Pada akhirnya juruaudit memberikan ‘jaminan yang munasabah’ bahawa tiada salah nyata yang ketara pada penyata kewangan. Oleh itu, mereka dikehendaki melakukan pelbagai ujian untuk memastikan maklumat tersebut ditangkap dengan betul. Cara ‘salah nyata material’ ditakrifkan dalam contoh ini adalah semata-mata bahawa pengguna keputusan penyata tidak akan terjejas oleh sebarang ralat yang terkandung dalam penyata. Seperti penglibatan semakan, penyata yang diaudit akan mengandungi banyak pendedahan dan nota yang akan menyerlahkan apa sahaja yang pengguna mungkin perlu tahu semasa menilai penyata tersebut.

Dalam kes nilai inventori kami, juruaudit kemungkinan besar akan berada di tangan pada akhir tahun untuk mengesahkan pengiraan telah dilakukan dengan betul.

Tahap mana yang harus saya pilih?

Dalam kebanyakan kes, perjanjian pinjaman adalah faktor penentu mengenai arah mana anda pergi. Jika bank mengatakan anda memerlukan penyata yang disemak untuk mendapatkan pinjaman, maka penyata anda akan disemak. Situasi lain yang mungkin memerlukan lebih daripada sekadar kompilasi ialah apabila terdapat 2 atau lebih pemilik yang tidak berkaitan, dan mereka ingin memastikan perkara-perkara di atas dan ke atas. Mungkin pembeli mungkin memerlukan penjual membuat semakan atau audit untuk memberikan lebih jaminan. Seperti yang saya katakan sebelum kompilasi standard ialah pilihan yang paling biasa di luar sana, dan melainkan pihak ke-3 meminta sesuatu yang lain, kompilasi biasanya pilihan yang diutamakan.

 

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047